Suaugusiųjų mokymosi savaitės „Mokymosi sodai“ metu vyko išskirtinė ir žaisminga iniciatyva, pavadinta „Atrask skonius ir džiaugsmą sodo vaisių degustacijoje“. Šis renginys kvietė dalyvius ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir iš naujo atrasti bei atpažinti gamtos dovanų skonių įvairovę, pasitelkiant uogienių degustaciją.
Renginys buvo paprastas, tačiau teko sutelkti dėmesį: dalyviams buvo pasiūlyta paragauti net septynių skirtingų rūšių uogienių ir pabandyti atspėti, iš kokių ingredientų kiekviena iš jų pagaminta. Tai buvo tikras skonio detektyvas, verčiantis pasitelkti visus pojūčius ir prisiminti, kaip skamba ir kvepia klasikinės ar kiek netikėtos uogienių kombinacijos.
Degustacijai parinktos uogienės stebino savo sudėtimi. Be tradicinių skonių, dalyviai ragavo ir neįprastų, bet labai įdomių derinių:
· cukinijų su citrina: gaivus ir netikėtas derinys, kurį cukinija praturtino subtilia tekstūra, o citrina – lengva rūgštele;
· obuolių, cukinijos ir slyvų: harmoningas mišinys, kuriame derėjo obuolių saldumas, slyvų sodrumas ir cukinijos neutralumas;
· bruknių su obuoliais ir slyvomis: šiek tiek rūgštesnis, bet labai aromatingas derinys, puikiai tinkantis vėlyvam rudeniui;
· bruknių su cukinija ir kt.: kiti unikalūs deriniai, kuriuose buvo galima pajusti netikėtas skonio natas.
Ši iniciatyva dar kartą įrodė, kad kartais net ir gerai pažįstami skoniai, sumaišyti su naujais ingredientais, gali tapti sunkiai atpažįstami. Nors dalyviai ir labai stengėsi, didžiausias pasiektas rezultatas – keturios teisingai atspėtos uogienės iš septynių. Tai rodo, kaip stipriai cukinija ir kiti „neutralūs“ ingredientai gali pakeisti įprastų uogų ar vaisių skonį, suteikdami visiškai naują poskonį.
Renginys ne tik praturtino Suaugusiųjų mokymosi savaitę smagiu iššūkiu, bet, tikėtina, paskatins dalyvius paeksperimentuoti virtuvėje, drąsiau maišyti sodo gėrybes ir priimti skonio įvairovę. Juk mokymasis yra ne tik teorija, bet ir džiaugsmas, kurį galima atrasti net ragaujant uogienes.












